Baby op komst

Zwangerschap

Een baby zorgt voor grote verandering

Als je voor de eerste keer papa en mama wordt, dan gaat er een hele nieuwe wereld voor jullie open en er komen enorm veel dingen bij kijken. Je leven krijgt een totaal nieuwe wending want je bent vanaf dan niet meer alleen voor jezelf verantwoordelijk maar ook nog voor je kindje. Er moet veel geregeld worden, dit proces begint al tijdens de bevalling. Er moet een babykamer komen, er moeten kleertjes en andere spullen voor de baby komen. Het wordt een zeer drukke periode voor jullie beiden en dit zal veel van jullie vragen. Het is daarom belangrijk dat je je hier goed op voorbereidt en instelt.

Tips voor vaders na de bevalling

Zwangerschap

Het is voor de vader na de bevalling erg belangrijk om de eerste uren dicht bij de baby te blijven. Hierdoor zal de baby zich gelijk ook fijn voelen bij de vader, dit is goed voor het zogenaamde hechtingsproces. Pasgeboren baby’s zullen met hun ogen communiceren, maak daarom vaak oogcontact met de baby. Het is ook altijd goed om een baby aan het lachen te maken, probeer dit dan ook zo vaak mogelijk te doen. Ook is het verstandig voor de vader om de fles te geven aan de baby als er geen borstvoeding gegeven wordt.

Tips voor moeders tijdens de zwangerschap

Vrouwen gaan tijdens de zwangerschap door een rollercoaster van emoties, dit heeft te maken met de hormonen. Het is daarom niet erg om af en toe even te klagen tegen je partner, maar probeer dit niet constant te doen want dit kan ook voor hem niet altijd even makkelijk zijn. Als je zwanger bent moet je er ook voor zorgen dat je genoeg rust krijgt. Probeer in een ander ritme te komen dan voor je zwanger was. Het is ook van belang dat je niet de hele dag mensen over de vloer krijgt. Leg ze uit dat ze welkom zijn maar dat ze niet de hele dag moeten blijven omdat je ook je rust nodig hebt.