De meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes

Je hebt een positieve zwangerschapstest gedaan en bent ontzettend blij. Er groeit een nieuw leven in je. Een mooie maar ook zeker spannende periode breekt aan. Toch is een zwangerschap vaak niet alleen maar leuk. Je zal waarschijnlijk ook last gaan krijgen van zwangerschapskwaaltjes. We nemen de meest voorkomende zwangerschapsklachten met je door.

 

Lichamelijk

Je hebt lichamelijke en emotionele klachten. We gaan het eerst hebben over de lichamelijke klachten.

  • Qua uiterlijk zijn er voornamelijk twee dingen die veranderen. Buiten uiteraard je dikkere buik en het feit dat je lichaamsgewicht toeneemt. Ten eerste heb je de kans op striae, oftewel zwangerschapsstriemen. Hier is vrijwel iedere zwangere vrouw bang voor. Helaas valt hier vrij weinig tegen te doen. Je hebt hier aanleg voor of niet. Wel kan het helpen om je huid goed te masseren en in te smeren vanaf de derde maand van je zwangerschap. Een andere lichamelijke kwaal die te zien is, is het vasthouden van vocht. Vooral als je wat verder in je zwangerschap bent, kun je vocht vasthouden in je onderbenen en enkels. Probeer je voeten regelmatig hoog te leggen en masseer dit gebied regelmatig.
  • Lichamelijke klachten die je minder snel ziet, zijn rugpijn, vermoeidheid, misselijkheid, pijnlijke borsten en erg vaak moeten plassen. Vooral vermoeidheid is een kwaal waar erg veel zwangere vrouwen last van hebben. Dit is een vermoeidheid die je niet kan vergelijken met bijvoorbeeld een vermoeidheid na een dag werken. Het betekent boodschappen doen en daarna het gevoel hebben dat je uren hebt gesport. Geef vooral toe aan deze vermoeidheid. En vergeet niet dat je een tekort aan energie hebt omdat het grootste deel van je energie naar je kindje gaat.
  • Een lichamelijke klacht die even een apart puntje verdient, is bandenpijn. Dit is voor veel vrouwen namelijk onbekend terrein. Je baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door verschillende banden. Als je baarmoeder gaat groeien door je baby, rekken deze banden op. Als je plotseling beweegt of als je verandert van houding, kun je een scherpe pijn in je onderbuik of liezen voelen. Dit is dus bandenpijn. Het is gelukkig onschuldig. Een warme kruik kan verlichting geven.

 

Emotioneel
Niet alleen lichamelijk maar ook emotioneel is zwanger zijn niet makkelijk. Je kunt tijdens je zwangerschap enorm last hebben van stemmingswisselingen. De hormonen gieren door je lijf. Het kan voorkomen dat je het ene moment aan het lachen bent om iets grappigs, of omdat je zo blij bent met je zwangerschap. Om het volgende moment in huilen uit te barsten omdat je een zielige reclame op TV ziet. Of gewoon zonder reden. Dit hoort erbij, dus laat ook dit vooral toe.

Genieten
Je kan tijdens je zwangerschap dus last hebben van al deze kwaaltjes, of van een paar. Maar je kan ook geluk hebben en er vrijwel niets van merken. Hoe dan ook, vergeet vooral niet te genieten van je zwangerschap ondanks sommige kwaaltjes. Er groeit een klein wonder in je. Je hebt genoeg mooie momenten om naar uit te kijken, zoals het bekendmaken van je zwangerschap en de eerste echo. Ook de geslachtsbepaling echo is een erg mooi moment, mits je hiervoor kiest natuurlijk. Geniet er dus van, want voor je het weet heb je je baby in je armen.