Wat kun je verwachten van de verloskundige?

Bij een zwangerschap komen ontelbaar veel dingen kijken. Je lichaam verandert, je moet veel regelen, spullen kopen, een kamer inrichten en natuurlijk aan de gezondheid van jou en je baby denken. Daarom ga je regelmatig naar de verloskundige, hier wordt de gezondheid van jou en je kindje en worden de vorderingen van je baby in de gaten gehouden. We geven hier wat meer informatie over wat jij kunt verwachten van de verloskundige.

Het begin van je zwangerschap

Wanneer je ontdekt dat je zwanger bent, is het zaak om te bepalen hoelang je ongeveer zwanger bent. Aan het begin van je zwangerschap, wanneer je 8 tot 10 weken zwanger bent, ga je naar de verloskundigenpraktijk voor een intakegesprek. Hierin krijgt de verloskundige een beeld van de gezondheid van jou en je partner, maar ook van de familie.

Echo’s gedurende de zwangerschap

Tijdens het intakegesprek is het vaak nog niet mogelijk om een echo te laten uitvoeren of het hartje te horen. Tijdens volgende gesprekken is dit wel mogelijk. Over het algemeen vindt de eerste echo tussen de 10e en 12e week van de zwangerschap plaats.

Halverwege de zwangerschap, om en nabij 20 weken, vindt de 20 wekenecho plaats. Hier wordt gekeken naar hoe goed je kindje groeit, de ontwikkeling van de organen. Bij deze echo kunnen verschillende afwijkingen worden geconstateerd. Ook is het tijdens deze echo mogelijk om het geslacht van je kindje te weten te komen.

Controles

Het is uiteraard belangrijk dat de gezondheid van jou en je baby gedurende de zwangerschap stabiel blijven. Daarom heb je om de zoveel tijd een controle bij de verloskundige. Tijdens deze controles worden er verschillende dingen gecheckt om er zeker van te zijn dat alles goed zit. Vlak voor de uitgerekende datum zal je wat meer controles hebben.

Hoe kies je een verloskundige?

In veel plaatsen is er wel een verloskundigenpraktijk. Het is verstandig om te kiezen voor een praktijk in de buurt, dat is handiger wanneer de bevalling start. Verder is het belangrijk dat jij een goed gevoel hebt bij de verloskundige. Hij of zij is er immers bij tijdens een bijzonder moment in je leven en het is fijn als je je op dat moment op je gemak voelt bij diegene.

Naast het kiezen van een verloskundige moet je ook diverse andere dingen regelen. Je verloskundige kan hier meer uitleg over geven en tips geven.