Welke kosten kun je verwachten tijdens je zwangerschap?

Babyschoentjes

Een zwangerschap is een mooie periode in je leven en brengt een hoop veranderingen met zich mee. Je krijgt een nieuw gezin, er moeten een hoop spullen aangeschaft worden, je gaat misschien minder werken en je lichaam verandert. Een zwangerschap brengt een hoop kosten met zich mee, gelukkig worden de meeste medische kosten vergoed door je zorgverzekering. Een pretecho, zwangerschapscursus, positiekleding en de babyuitzet zijn voor eigen rekening. Wat kun je nu verwachten qua kosten?

 

Kosten pretecho en prenatale screening

Gedurende je zwangerschap heb je recht op verschillende medische echo’s. Standaard krijg je de termijnecho rond de 12 weken om de duur van je zwangerschap vast te stellen en en echo bij de 20 weken om te kijken naar de ontwikkeling en groei van je baby. Steeds vaker krijg je ook een vroege echo rond de 8 weken en een liggingsecho rond de 34 weken. Deze echo’s krijg je allemaal vergoed. Ook wanneer er een medische indicatie is voor een extra echo krijg je deze uiteraard vergoed.

Kies je voor de combinatietest? Afhankelijk van je aanvullende verzekering is de kans groot dat je deze kosten zelf moet betalen. De combinatietest kost ongeveer 160 euro.

Kun je niet wachten om te weten of jullie een jongen of een meid krijgen? Of wil je je kindje eens in 3d zien? Dan kun je voor een 3d pretecho kiezen. Ook deze kosten zijn voor jezelf. De kosten voor een pretecho liggen tussen de 40 en 130 euro, afhankelijk van wat voor echo je wilt.

 

Kosten zwangerschapscursus

Wil je graag een zwangerschapscursus volgen? Hier zijn genoeg opties voor. Sommige cursussen zijn kosteloos en worden vanuit de kraamzorg, verloskundige of het ziekenhuis aangeboden. Andere cursussen nemen weer wel kosten met zich mee. Een borstvoedingscursus kost gemiddeld 25 euro en een yoga cursus speciaal voor zwangere vrouwen kan wel tot 200 euro kosten. Sommige cursussen kun je vergoed krijgen vanuit je zorgverzekering, dit kun je altijd checken bij je eigen verzekering.

 

Kosten zwangerschapskleding

Zwangerschapskleding is iets waar iedere zwangere vrouw vroeg of laat aan moet gaan denken. De ene moeder in spé kan tot 30 weken haar eigen kleding dragen, de andere past bij 13 weken al niet zo lekker meer in haar broeken. Hoe dan ook, er komt een dag in je zwangerschap dat je toch voor postitiekleding moet gaan kijken. De kosten hiervan zijn geheel afhankelijk van je smaak. Kies je bijvoorbeeld voor merkkleding? Dan ben je uiteraard meer geld kwijt dan wanneer je naar de H&M gaat. Je kunt ook kijken of er vriendinnen nog zwangerschapskleding hebben liggen of dat je tweedehands kleding kunt kopen. Vaak wordt positiekleding maar een aantal maanden gedragen, daarom ziet deze kleding er meestal nog zo goed als nieuw uit.

 

Kosten babyuitzet

Om de complete kosten van een babyuitzet in kaart te brengen is gedegen onderzoek nodig. Het Nibud heeft deze cijfers inzichtelijk gemaakt. Ook de kosten die een baby in het eerste jaar met zich mee brengt kun je hier terug vinden. Dit zijn gemiddelden, je kunt ook hier weer zo duur of zo goedkoop mogelijk spullen aanschaffen. Wil je een nieuwe babykamer? Of kies je voor een tweedehandse kamer?