Zwangerschapstesten, hoe werkt het en wanneer kan het?

Je hebt een kinderwens en probeert zwanger te raken. Misschien heb je zelfs al een sterk vermoeden dat je zwanger bent. Wellicht ben je momenteel al over tijd en heb je mogelijk al een aantal zwangerschap gerelateerde kwaaltjes. Spannende tijden, en je wilt dan ook graag snel meer duidelijkheid. Een zwangerschapstest kan je dan direct uitsluitsel geven!

Wanneer kan ik beginnen met testen?

Over het algemeen kan een zwangerschapstest uitgevoerd worden op het moment dat jij over tijd bent. Kan je toch echt niet wachten met testen tot het moment dat jij behoort te menstrueren? Dan kan je met een early predictor test uit de voeten. Deze testen geven je een betrouwbaar resultaat, tot 6 dagen voor je verwachte menstruatie.

Betrouwbaarheid

De zwangerschapstesten zijn maar liefst 99% nauwkeurig. Een accuraat resultaat dus. Raadzaam is het wel om altijd nauwkeurig de bijgesloten gebruiksaanwijzing in acht te nemen. Het kan namelijk voorkomen dat je tè vroeg test en daardoor onterecht toch een negatief resultaat in handen krijgt.

Hoe werken de tests

Een zwangerschapstest behoor je uit te voeren met ochtendurine, voor een zo betrouwbaar mogelijk resultaat. Dit heeft te maken met het HCG-hormoon, ook wel bekend als het zwangerschapshormoon, dat in de ochtend het meest geconcentreerd is. Voor een zo betrouwbaar mogelijk resultaat test je dus met de eerste urine van de dag.

Resultaat aflezen

Nadat het aantal minuten, zoals voorgeschreven in de bijsluiter, verstreken zijn kun je het resultaat aflezen. Twee streepjes? Gefeliciteerd, je bent zwanger! Eén streepje zichtbaar? Je bent op dit moment niet zwanger. Ook bij een licht positief streepje ben je toch echt zwanger. Dat het streepje licht uitvalt, kan te maken hebben met het feit dat het HCG-hormoon nog maar beperkt in jouw urine aanwezig is. Maar, feit is: het hormoon is wel degelijk aanwezig, en dat betekent toch echt dat je zwanger bent!